Emoțiile: busolă și combustibil

Starea ta interioară, reflectată prin emoțiile pe care le simți, este deopotrivă busola și combustibilul tău. Atunci când simți o emoție în tine, ea îți comunică cât de aliniat ești cu Ființa ta și câtă armonie percepi în situația pe care o trăiești.

Emoțiile ca busolă

Dacă starea e de bucurie, iubire, pace, armonie – înseamnă că acționezi din Ființa ta și totul e ok. Dacă, în schimb, emoția trăită e una negativă, caută să vezi unde nu ești aliniat. Observă ce poveste îți spui despre situația respectivă și ce poți schimba în interiorul tău, în modul tău de raportare la acea situație, ca să dispară senzația de discomfort, de contracție. E acolo o inadvertență, o ”virgulă” la nivelul credințelor tale, care produce acea emoție.

Concret, dacă simți emoția de furie / frică / supărare etc. față de o anumită persoană sau situație, observă ce poveste îți spui (în mintea ta) despre acea persoană sau situație. Urmărește firul logic și descoperă care e adevăratul motiv pentru care acea persoană / situație îți ”provoacă” acea emoție. Și vezi dacă acel motiv e cu adevărat pertinent și justifică reacțiile tale față de celălalt sau față de situație.

Dacă asta nu reduce starea de disconfort, vezi ce acțiuni poți face în planul fizic ca să restabilești starea de armonie: să comunici cu cei din jurul tău ceea ce simți, inclusiv judecățile și gândurile din spate, fără să ascunzi nimic. Să fii perfect sincer, deschis și dispus să vezi lucrurile și dintr-o altă perspectivă. Să reușești să înțelegi că nimic nu e ”personal”, doar modelele noastre despre lume și viață, precum și intențiile legate de o anumită situație pot fi diferite.

Fiecare persoană acționează în funcție de propria motivație și, de multe ori, nu ia în considerare și motivațiile celorlalți. Când înțelegi cum gândește celălalt, ce își dorește de fapt, e mult mai ușor să găsești o soluție care să mulțumească ambele părți și să eliberezi emoțiile negative.

Emoțiile ca și combustibil

Dar multe persoane, chiar dacă se plâng că sunt nefericite, nu doresc să renunțe la emoțiile lor negative. Pentru că ele își iau puterea din acele emoții. Furia, frica, tristețea, enervarea sunt combustibilul lor, care îi ajută să facă lucruri, să producă schimbări în viața lor. Și continuă să își spună aceleași povești, care aduc după ele același tip de emoții.

Sigur, sunt situații în care tristețea, frica, furia sunt perfect justificate. Dar și atunci, ideea este să le trăiești atunci când apar, fără să le legi de o anumită poveste și să le dai drumul când ele vor să plece în mod natural. Cunosc oameni care de zeci de ani țin în ei emoții ca ura, supărarea, furia sau frica față de alte persoane sau situații. La ce le ajută? Mai mult, emoțiile astea, ne-eliberate, la un moment dat somatizează și, pe lângă ele, acei oameni trăiesc și disconfortul sau durerea generată de diferite afecțiuni fizice.

Când te regăsești pe tine și adevărata ta putere, nu mai ai nevoie de acest mecanism. Îți dai seama că nu te simți ok cu aceste emoții în tine. Începi să vezi poveștile pe care ți le spui, le vezi erorile și începi să creezi (și să crezi) povești noi, care se ancorează în și generează stări pozitive: bucurie, armonie, iubire, prietenie, respect, compasiune etc. Astfel, energiile emoțiilor negative încetează să te mai alimenteze în mod haotic, dizarmonios, în baza unor programe automate.

Tu poți alege, în mod intenționat și conștient, dacă consideri necesar, să le folosești în anumite contexte pentru a-ți furniza energia necesară schimbării sau manifestării darurilor tale. Sau ca să îi ajuți pe ceilalți să conștientizeze anumite lucruri, cum a făcut Isus cu furia atunci când a dărâmat tarabele din templu.

Ăsta este adevăratul rol al umbrei: de a oferi energie pentru ancorarea luminii. Așa că nu mai încerca să scapi de aceste emoții. Trăiește-le când apar, îmbrățișează-le și cere-le ajutorul, ca unor prieteni dragi, atunci când simți că ai nevoie de ele. Ele oricum doar atunci apar – ideea e să nu mai creezi povești urâte în jurul lor, să le vezi rolul în acel moment și să nu le mai proiectezi pe alții sau pe situație. Nu ești victima nimănui, ești un creator puternic și nimeni din lumea asta nu te poate face să simți o anumită emoție dacă tu, la un anumit nivel, nu accepți asta.